12.11.2019

ILO: Nederlandse Buzinezzclub ‘worldwide best practice’

Werken bij de WerkClub

Vactures

De International Labour Organization (ILO) heeft de Buzinezzclub uitgeroepen tot ‘worldwide best practice’. ILO zet zich namens de Verenigde Naties in voor de positie van werkenden en wereldwijde sociale rechtvaardigheid. De Buzinezzclub gooit al sinds 2009 hoge ogen in de aanpak van jeugdwerkloosheid in Nederland. De Buzinezzclub is gespecialiseerd in arbeidsmarkttoeleiding van jongeren middels een beproefd trainingsprogramma. Deelnemers vinden dankzij de organisatie versneld een duurzame baan, een passende studie of starten met een eigen onderneming. De laatste categorie, ondernemerschap, wordt door de ILO genoemd als uniek in de sector. Daarnaast benoemd de ILO de financiële constructie (Social Impact Bond) als één van de succesfactoren. De Buzinezzclub wordt tijdens de conferentie ‘The SSE Momentum: Finance for Inclusion and the Future of Work’, van 18 tot 20 november gehuldigd in Trento, Italië.

‘Alles Draait om Jou!’, Werk, opleiding, ondernemerschap of alle drie tegelijk. De member bepaalt. De Buzinezzclub werd in 2009 opgericht door ondernemer Leo van Loon en heeft momenteel vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Jongeren zonder werk of studie, kunnen kosteloos trainingen en workshops volgen bij één van de vestigingen. ‘Members’ nemen deel aan een halfjaarprogramma en krijgen begeleiding van professionals en experts uit het werkveld. Zij kunnen kiezen voor een baan, een studie of voor een eigen bedrijf. Verder gelden het stellen van concrete doelen en het schrijven van een plan voor de toekomst als belangrijke uitgangspunten voor de effectieve aanpak. Tot slot biedt de Buzinezzclub jongeren een stabiel vangnet indien zij onverhoopt terugvallen op een uitkering. De International Labour Organization roemt de Buzinezzclub mede vanwege het stimuleren van ondernemerschap in de trainingsmethodiek. Daarnaast benoemt de ILO de Social Impact Bond als belangrijke onderscheidende factor in de aanpak van de Buzinezzclub.

Social Impact Bond

De Social Impact Bond is een innovatieve financiële constructie waarbij private investeerders samenwerken om een groot maatschappelijk probleem op te lossen, in dit geval jeugdwerkloosheid. De Buzinezzclub werkte samen met ABN-AMRO, Oranje Fonds en Start Foundation en initieerde maar liefst 3 Social Impact Bonds met respectievelijk gemeente Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Hiermee is de Buzinezzclub wereldwijd een voorloper, wijst onderzoek van het Brookings Institute uit. De resultaten zijn zeer goed: in alle steden heeft meer dan 60% van de deelnemers succes, door een baan of studie te vinden, of door te starten met een eigen onderneming. Hierdoor hebben de gemeenten uitkeringskosten bespaard op een groep die anders naar verwachting nog lang in de uitkering was gebleven. Een deel van die besparing keerde de gemeente uit aan de investeerders van de Buzinezzclub. De Social Impact Bond is 100% pay-for-success, waardoor de gemeente alleen betaalt wanneer ze nog meer bespaard hebben. In totaal hebben meer dan 1500 jongeren dankzij de Buzinezzclub een plek gevonden op de arbeidsmarkt. Daarbij zijn meer dan 300 vrijwilligers betrokken als individuele coach om groei en langdurig succes te stimuleren.

De International Labour Organization (ILO)

De ILO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, gevestigd in Genève. Ze houdt zich bezig met arbeidsvraagstukken en sociale rechtvaardigheid. De organisatie heeft vier hoofddoelstellingen: het bevorderen van het recht op werk, het verbeteren van de kans om werk te krijgen en te behouden voor mannen en voor vrouwen, het invoeren en uitbouwen van sociale zekerheid, én het bevorderen van sociale dialoog tussen werkgevers, werknemers en overheid. De International Labour Organization heeft de afgelopen tijd vele organisaties onder de loep genomen. De Buzinezzclub is als ‘worldwide best practice’ verkozen, met name vanwege de bedrijfsstructuur en de promotie van (sociaal) ondernemerschap in meerdere facetten van de organisatie.

Buzinezzclub is één van de 10 wereldwijde best practices die geselecteerd zijn in het kader van het 100-jarig bestaan van de International Labour Organization.

De Werkclub helpt nieuwe Nederlanders duurzaam aan het werk in nauwe samenwerking met de gemeente. Wij begeleiden ze door een intensief begeleidingstraject waarbij members getraind worden in hard- en softskills, Nederlandse omgangsnormen en communicatie en gebruiken op de werkvloer. De club groeit snel! Werk jij met ons aan het volgende succes? Bekijk hieronder onze vacatures!

meld je aan

Word gratis member